Kezdőlap  Szálláshelyek  Települések  Ingatlanok  Események  Fotóalbum  Videógaléria  Webkamera  Kapcsolat 

  

   Bálványosfürdő

   Istvana panzió

   Borszék

   Muskátli panzió
   Nosztalgia panzió
   Emy ház
   Ágnes panzió
   Rózsa panzió
   Korona panzió
   Hóvirág panzió
   Roland panzió

   Csíkszereda

   Merkur Hotel
   Csillag Motel
   Bécsiszelet panzió
   Julius panzió

   Félixfürdő

   Gernyeszeg

   Grand Lion panzió

   Gyergyócsomafalva

   Borsika panzió

   Gyergyószentmiklós

   Laczkó Kuckó panzió

   Gyímesbükk

   Gyímesfelsőlok

   Gyímesközéplok

   Hargitafürdő

   Bella Vitae Panzió
   Márton panzió
   Hargita Menedékház
   Tirol Panzió
   Tófalvi panzió
   Albert panzió
   Bagolykő menedékház
   Uz Bencze menedékház
   Márton villa
   Mandala panzió
   Biró panzió
   Hargita villa
   Pókát panzió
   Ozon hotel
   Ilonka villa
   Balint villa
   Kopacz ház
   Csíki Panzió
    Vass villa
   Antal villa
   Szabó Tibor kulcsosházak
   Vera ház
   Tankó ház
   Csillag Motel
   Buzogány ház
   Ilu ház
   Eszti ház
   Gergely ház
   Sándor ház
   Fodor Vendégház

   Kovászna

   Május 1 fürdő

   Marosfő

   Maroshévíz

   Parajd

   Sóvirág panzió
   Alszegi vendégház
   Mária vendégház

   Sugásfürdő

   Szováta

   Tusnádfürdő

   Szudok Panzió
   Vártető Panzió
   Silex panzió
   Havasigyopár apartman
   Olt panzió
 
  Parajd

  Parajd Hargita megye nyugati felén fekszik, a Görgényi havasok lábánál, a tengerszint felett 580 m magasságban. A legközelebb esõ város Szováta után Székelyudvarhely tõle 36 kilóméterre .

 A helység megközelítheto autóval az E15 útról letérve Balavásárnál (Balauseri) a DN13A útra Szováta (Sovata) irányába, vonattal Segesvárról (Sighisoara), majd busszal Marosvásárhely (Tîrgu Mures) - Szováta irányába.
 
   A környék fõ attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, só tartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. És nem csak ennyit, hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Elõadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni elõadók léptek fel.
 
    Ugyancsak egyedi látvány fogad Székelyudvarhely felõl jövet: a só kanyon, melyet a Korond vize vájt az évszázadok során. Nyáron is úgy néz ki, mintha frissen hullott hó borítaná a kimart részeket. A történelem is vonzóerõ ezen a vidéken. A falutól 6 kilométerre van a székelyek egyik legrégebbi vára: Rabsonné vára. A legenda szerint a három testvértündér (Rabsonné, Tartód, Firtos) egyike építtette, aki az ördögtõl kért egy olyan alagutat, amelyen õ Gyulafehérvárra (150 km) ment volna a misére. Egy olyan rövid alagutat, hogy harangoztak már, mikor õ még fésülködött a várában, és mégis elért a misére. A fizetség két hegy ezüst és egy hegy arany lett volna, de amikor a fizetés napja eljött, Rabsonné két ujjára egy-egy ezüst érmét, a kettõ közé pedig egy aranyat tett. Látva az ördög, hogy rászedték, mérgében elrontotta az alagutat. A pikánsabb változatot helyben hallhatják. Mai napig is keresik ennek a tündérnek az elrejtett kincseit.

    Nem unatkozhatnak itt a turisták, csillagtúrákat is lehet szervezni ebbol a községbõl, ellátogatva olyan helyekre, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond, ahol a fazakas mesterség elso munkafázisait lehet látni, el egészen a kész termékek látványos eladásáig, Farkaslaka Tamási Áron szülõházával, Székelyudvarhely Orbán Balázs emlékmuvével, Csíkszereda környezo katolikus falvaival, Tusnád borvizeivel, Szent Anna tó legendájával, Bálványos kéngödrével, ásványvizeivel, legendás várával. Más irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (örmény templom), a Gyilkos-tóhoz, Békás-szorosba, hazatérhetnek Borszéken és Toplicán keresztül.

Ahhoz, hogy a program teljes legyen, a kiéhezett turistákat a székely konyha várja az erre specializálódott vendégloben, belekóstolva nem csak a székely konyha ízeibe, de a székely vendégszeretetbe is.
Fiataloknak, a nem mindennapi dolgok kedveloinek, megadatik a lehetõség, hogy életük nagy napját, az esküvõt , extravagánsan tartsák: a föld gyomrában, a bányába.

Sóvidéki-dombsághoz tartozó Parajd-Szovátai medencét is magába foglaló peremvidék két nagy földrajzi egység találkozásánál helyezkedik el: az Európa leghosszabb összefüggõ vulkáni vonulata, a Keleti-Kárpátok Ny-I részét képezõ Kelemen-Görgényi-havasok és Hargita alkotta tûzhányólánc és a Küküllõmenti dombvidék peremén, mely fokozatos átmenetet képez a Erdélyi-medence belseje felé.
Tehát a Parajdi-medence, az "óriás sótartónak" is becézett Erdélyi-medence keleti pereme és a Görgényi-havasok lábánál húzódik, és egy jól elkülöníthetõ tájegységet képez, a földrajzilag "Sóvidéknek" nevezett kistájon belül. Az itt található sótelepek felszíni megjelenése sajátos felszínfejlõdést és és jellegzetes domborzati formákat eredményezett. A Görgényi-havasok a negyedidõszaki vulkáni vonulat középsõ részét képezi.
A Parajdi-medencét több nagyobb hegycsúcs uralja: A Görgényi-havasokhoz tartozó Mezõhavas (Szálka-csúcs, 1777m), a Nagyág-tetõ (1723m), a Ferenczi László-tetõ (1648m), a Borzont-fõ (1436m), a Verõfény sarka (1436m), a Kis Bükk (1231m) és végül két hágó, a Bucsin-tetõ (1273m) és a Kalonda-tetõ (820m).
Erdélyben az egyetlen olyan tájegység, amely nevét az ásványkincsérõl kapta, a székely "Sóvidék". A köztudatban úgy él, hogy a Sóvidék elnevezést elõször Orbán Balázs használta: "Sóvidéknek nevezik, pedig a Korond vize és a Kis-Küküllõ völgyét is le Szovátáig, azon több négyszög mérföldnyi sófekvetrõl, mely itt nemcsak a föld keblében rejtõzködik, hanem a föld felületére kitörve egész sóbérczeket alkot. Ily roppant tömegben a természetnek ezen nélkülözhetetlen adománya sehol se mutatkozik, annyi itt a használatlanul heverõ kincs, hogy egész Európa szükségletét lehetne azzal fedezni, ha elzártságunk és olcsó közlekedésnek hiánya miatt azt használatlanul nem kellene hevertetni: mint annyi kincsét ezen Isten által dúsan megáldott hazának."
   Szallashelyek

  Sóvirág panzió    
   
Place nr: 16
Rooms:
- 4 db saját fürdőszobás szoba: 1 db dupla ágy, 1 db kihúzható kanapé), színes TV (kábelTV hálózat – magyar adók is) a szobákban
- összes férőhely: 8 (+ 8) fő
Services: TV, Wireless Internet, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Terasz, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Szállás,
Location: Parajd
 

  Alszegi vendégház    
   
Place nr: 10
Rooms:
- 2 db háromágyas szoba
- 1 db négyágyas szoba
Services: TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Szállás,
Location: Parajd
 

  Mária vendégház    
   
Place nr: 8
Rooms:
- 3 db 2 ágyas szoba.
- 1 apartman.
Services: TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Terasz, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Hinta, Központi füttés, Hütőszekrény, Szállás,
Location: Parajd
 

 
 
 
 
 
 

  office@transylvaniatourism.ro | Tel: 0749-585285