Kezdőlap  Szálláshelyek  Települések  Ingatlanok  Események  Fotóalbum  Videógaléria  Webkamera  Kapcsolat 

  

   Bálványosfürdő

   Istvana panzió

   Borszék

   Muskátli panzió
   Nosztalgia panzió
   Emy ház
   Ágnes panzió
   Rózsa panzió
   Korona panzió
   Hóvirág panzió
   Roland panzió

   Csíkszereda

   Merkur Hotel
   Csillag Motel
   Bécsiszelet panzió
   Julius panzió

   Félixfürdő

   Gernyeszeg

   Grand Lion panzió

   Gyergyócsomafalva

   Borsika panzió

   Gyergyószentmiklós

   Laczkó Kuckó panzió

   Gyímesbükk

   Gyímesfelsőlok

   Gyímesközéplok

   Hargitafürdő

   Bella Vitae Panzió
   Márton panzió
   Hargita Menedékház
   Tirol Panzió
   Tófalvi panzió
   Albert panzió
   Bagolykő menedékház
   Uz Bencze menedékház
   Márton villa
   Mandala panzió
   Biró panzió
   Hargita villa
   Pókát panzió
   Ozon hotel
   Ilonka villa
   Balint villa
   Kopacz ház
   Csíki Panzió
    Vass villa
   Antal villa
   Szabó Tibor kulcsosházak
   Vera ház
   Tankó ház
   Csillag Motel
   Buzogány ház
   Ilu ház
   Eszti ház
   Gergely ház
   Sándor ház
   Fodor Vendégház

   Kovászna

   Május 1 fürdő

   Marosfő

   Maroshévíz

   Parajd

   Sóvirág panzió
   Alszegi vendégház
   Mária vendégház

   Sugásfürdő

   Szováta

   Tusnádfürdő

   Szudok Panzió
   Vártető Panzió
   Silex panzió
   Havasigyopár apartman
   Olt panzió
 
  BorszékBorszék Maroshévízről és Ditróból is megközelíthető autóval.

Az ország egyik legkeresettebb gyógyfürdője és üdülője. Tengerszint feletti magassága 850 m. Borvizeit már a XVI. században ismerték. A gyergyói szekeresek Gyulafehérvárra Báthory Zsigmond fejedelemnek borszéki borvizet vittek a köszvénye gyógyítására.

1 725-ben fürdő és nyaralóház épül, 1770-ben már palackozva szállítják a borvizet Bécsbe. Két bécsi vállalkozó - Güntner és Zimmenthausen - tették híressé Borszéket mint üdülőhelyet. Ez utóbbi 1805-ben Borszékre költözött és bérbe vette a területet. 1807-ben a forrást "küpüvel" (tájnyelvi szó = faáteresz) látta el, és a vendégek számára - gróf Lázár László segítségével - házakat építtetett. A XIX. század elején vegyelemeztetik a forrásokat (a borszéki vizek legelső vegyelemzése 1793-ban készült el a szebeni Neustadter főorvos által, aki orvosi javallatot is mellékelt valamennyi mellé) és megkezdődik a szervezett borvíz-kereskedelem. Eleinte agyagedényekben, később üvegpalackban szállították a vizet szekerekkel. Mivel Borszék Szárhegy és Ditró tulajdonában volt, a bérleti szabályzat értelmében a bérlő köteles volt elsősorban a két község lakóit alkalmazni munkára. Így a szárhegyi és ditrói szekeresek megvásárolták a borvizet a töltődéből és azt saját lovas szekereiken, üvegekbe töltve szállították Erdély városaiba - Kolozsvár, Kézdivásárhely, Enyed, Marosvásárhely, Brassó stb. -, vitték Moldovába és eljutottak Nagyváradig, Aradig, Bukarestig, Ploieştig, Galacig is. A vasút megépítésével a borvizes szekeresség csak a borszék-maroshévízi útvonalon létezett még egy ideig. A borvízkereskedéssel függ össze a borszéki üveghuta megépítése 1804-ben. A nagyhagyományú borvíztöltőde közel 200 éve üzemel, kapacitása évről évre növekszik. A töltőde ma már napi több százezer üveg vizet palackoz. Már a múlt században a borszéki víz számos nemzetközi kiállításon díjat nyert: 1873 Bécs - aranyérem, 1878 Párizs - ezüstérem, 1885 Budapest - ezüstérem stb. Ma a világ minden tájára szállítanak borszéki borvizet: az európai államokba, Amerikába, Egyiptomba, Izraelbe stb.

A mintegy tizenöt forrás mindegyike más és más összetételű. Közös vonásuk a bőséges szénsavtartalom, ezenkívül a kálium, magnézium, nátrium sók oldott jelenléte. Palackozásra az ország összes borvizei közül a legalkalmasabbak, hosszú ideig megtartják a szénsavat és a szállítást is bírják. Fürdő és ivókúrák esetében hatásos gyógyvizek. Szénsavas, meleg fürdő, parafinos pakolás, hidroterápiás és fizioterápiás kezelés csodákat művel a reumás panaszokkal ide járó betegekkel. Ivókúra javallatai az emésztési panaszok, gyomorsav hiány, bélhurut, máj és epebetegségek, vesebetegségek esetében ígérnek gyógyulást. Az utóbbi időben eredményesen kezelik a szív és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást is.

Mint a parajdi születésű Hankó Vilmos, neves kémikus "Székelyföld" című munkájában (1896) leírja, a vendégek három irányból érkeztek Borszékre: délről Brassóból (akkor még Brassó volt az utolsó vasúti állomás) Csíkon és Gyergyón keresztül - 190 km, keletről Moldvából a Tölgyesi-szoroson keresztül (Piatra az utolsó vasúti állomás) - 85 km; és Szászrégen (mint utolsó vasúti állomás) felől - 95 km. A Szászrégenbe érkezőket Borszék feliratú gyorskocsik várták az állomáson, amelyek váltott lovakkal mintegy kilenc óra alatt "röpítették" az üdülőhelyre az utasokat.

1846-ban kezdték építeni a ditró-borszéki útvonalat; 1914-ben pedig már rendszeres "automobil"-járat közlekedett Maroshévíz és Borszék között.

Borszék fejlesztésében a múlt század hetvenes éveiben elévülhetetlen érdemeket szerzett a ditrói születésű Bajkó Mátyás, aki a 48-as forradalom után (főhadnagy volt) a fürdő gazdatisztje lett, és ezt a tisztét majdnem egy negyedszázadig töltötte be.

1819-ben megkezdik a mésztufa (travertin) kitermelését, ami mai napig fontos jövedelmi forrása a településnek. Vastagsága eléri a 60 m-t.

A fürdőtelep középpontja a kezdetektől a Főkút, mellette a svájci típusú épületek. A második világháború után fokozatos, lassú fejlődés észlelhető. A borvízforrásokat kiépítik, így a Főkút, Erzsébet-, László-, Boldizsár-, Kossuth-, Petőfi-, Pierre Curie-kút új arculatot kapnak. 1968-ban kapott városi rangot.

Az erdő közelsége mindenkit természetjárásra csábít. A tisztásokon át turistaösvények vezetnek a környező hegyekre, így a Bükk-havasra, Salamás-tetőre, Köz-Rez-havasra, Bélbor irányába.

A Borszéktől északra és északkeletre fekvő Bélbor, Tölgyes, Dandui, Holló, Békás községként a XIX. század elején még nem léteztek. 1840 után kezdtek kiépülni, úrbéres viszonyban a székely községekkel, amelyekhez a szóban forgó területek tartoztak. A Kelemen-havasokban pásztorkodó románoknak eredetileg csak néhány tanyájuk, házuk volt ezeken a helyeken, anélkül, hogy valamilyen közigazgatási egységet, faluközösséget alkottak volna.

Látványosságok:

Borvízforrások

Felső-Borszéken, a fürdőtelep területén közel 15 természetes ásványvízfeltörés és 5 fúrásból származó szénsavas víz van használatban, s mindez 30 km2-nél nagyobb kiterjedésű medencében fekszik. A karsztvizek a Nádas-patak és mellékvizeinek beszivárgásaiból származnak, ugyanakkor az övezet a kitöréses Kelemen-havasok utóvulkanikus mofettás udvarába tartozik. A törésvonalak a Lobogó forrás körül csomósodnak.

A borvízforrások többsége a kristályos dolomitokból tör a felszínre és ezek a földes-meszes borvizekhez sorolhatók: Főkút (napi 230.000 literes vízhozammal), Boldizsár-forrás vagy Madonna (3-as forrás, 6.600 literes napi vízhozammal), László-forrás (5-ös forrás, 5.100 liter naponta), Lázár-forrás (6-os forrás), Köztársaság (napi 75.000 literes vízhozammal), Horia, Closca, Crişan, J. Pierre-Curie-forrás (a Kerekszék lábánál fekszik, vízhozama 3800 liter naponta, radiumot tartalmaz), Kossuth-forrás (10-es forrás, vízhozama csökkenőben van), Petőfi-forrás (11-es forrás, 900 literes vízhozammal).

A 3, 5, 6 és 10-es forrásokat valamint az 51, 53, 56, 50-as villákat, az Elisée-panziót, a 120-as villát, a 13-as és a 14-es villákat, a villanytelepet, a Kaláka villát Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván. A Hétforrás sétányt, a Fagul vendéglőt, a 15, 17, 19, 21, 13, 17, 71-es számú villákat Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) védett övezeteként tartja nyilván.

Más források: Lábvíz, Kőbányai, Kecske-forrás, ősforrás, Borvízárok. Legtöbbjük a Fokhagymás-patak törésvonalán lép a felszínre. Néhány forrásnak kevés vízhozama van.

A fürdőhely gyógyvizei az érrendszeri megbetegedések, vérszegénység, női bajok, endokrin mirigyek betegségei, emésztőszervi bántalmak, idegbetegségek, angolkór és vesebántalmak, cukor-betegség, elhízás kezelésére javallottak. Főbb kezelési lehetőségek: szénsavas fürdők, mofetták, belső kezeléses borvízkúrák, hidroterápiás kezelés, fizio-, és elektroterápia, masszázs, gyógytorna. Diétás étkezés nyújtotta kezelésekre is van lehetőség. Közönséges ásványvízként (asztali víz) is fogyasztható.

Kerekszék

Felső-Borszék természeti ritkasága (Deaul Rotund). Vastag-pados travertin domb, 975 m magasságban, amely természetes falként emelkedik Alsó-Borszék fölé, oszlopos elválásban, festői karsztos formákkal, közel 1,5 km2 területen. A travertin meszes-szénsavas, langyos ásványvízforrásokból csapódott ki. A fehér, barnás-szürkés színű, finoman szemcsés, helyenként üreges, porózus szövetű, jól faragható-fűrészelhető édesvízi mészkövet többek között bukaresti és csíkszeredai középületek díszítésére használták.

Jégbarlang (Peştera de gheaţă)
A Kerekszék egy karsztos ürege (lyukacsos, szellős mésztufában, azaz travertinben keletkezett) ahol a beszivárgó víz megfagy és tavasszal későn olvad el.

Ortodox templom
Borszék központjában, (a fürdőpavilon közelében) római katolikus templomnak épült 1911-ben. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

Más látnivalók:

Főkút (Izvorul principal), a fürdőtelep legjelentősebb ásványvízforrása. Medve barlang (Groata Ursilor - a víz oldó hatására keletkezett kis üreg a Kerekszék területén), Csepköves-barlang (a Kerekszék területén egy kis üreg), Bagolyvár (Cetatea Bufniţei - mészkő-üreg), az ősforrás (népiesen Döglesztő, amely 150 évvel ezelőtt egy kis tó volt, itt épült az első fürdő, ahol a határőrvidék katonái is őrködtek), Hármasliget gyógyláp (9 hektár területen 15-20 m vastag tőzegláppal, gyógyiszappal, reliktumnövényekkel, kálciumos és magnéziumos gyógyvizekkel), Tündérkert (az itt levő tarvertin-kúpot termelik ki, oszloposan, lépcsős-felszíni fejtéssel), a mésztufa-bánya feletti részen van a Lábvíz-forrás; megfigyelhető, hogy a meszes víz kicsapódása során a források vize elzáródik, s így a forráskúpok változtatják helyüket.
   Szallashelyek

  Muskátli panzió    
   
Place nr: 16
Rooms:
- 2 db kétágyas szoba.
- 2 db háromágyas szoba.
- 2 apartman 3 férőhellyel.
Services: TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Bár, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Szállás,
Location: Borszék
 

  Nosztalgia panzió    
   
Place nr: 12
Rooms:
- 2 db franciaágyas szoba
- 2 db 4 ágyas szoba
Services: TV, Wireless Internet, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Terasz, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Hinta, Mosógép, Központi füttés, Patak, Szállás,
Location: Borszék
 

  Emy ház    
   
Place nr: 10
Rooms:
- 2 db franciaágyas szoba
- 3 db kétágyas szoba
Services: TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Terasz, Mikrohullámsütő, Központi füttés, Patak, Halászati lehetőség, Szállás,
Location: Borszék
 

  Ágnes panzió    
   
Place nr: 9
Rooms:
- 3 db franciaágyas szoba
- 1 emeletes franciaágy
Services: Telefon, TV, Wireless Internet, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Hinta, Mosógép, Központi füttés, Szállás,
Location: Borszék
 

  Rózsa panzió    
   
Place nr: 24
Rooms:
- 10 db kétágyas szoba.
- 1 db 4 személyes apartman.
Services: Telefon, TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Szauna, Kertibútor, Mosógép, Központi füttés, Jacuzzi, Nappali, Szállás,
Location: Borszék
 

  Korona panzió    
   
Place nr: 24
Rooms:
- 3 db franciaágyas szoba.
- 6 db kétágyas szoba.
- 3 db négyágyas szoba.
Services: TV, Wireless Internet, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Vendéglő, Hütőszekrény, Bár, Kertibútor, Hinta, Központi füttés, Nappali, Kávéfőző, Szállás,
Location: Borszék
 

  Hóvirág panzió    
   
Place nr: 22
Rooms:
Földszint:
- 1 -es szoba: 1 franciaágy - 90 Ron
- 2 -es szoba: 1 franciaágy és egy egyszemélyes ágy - 110 Ron
Emelet:
- 3 -as szoba: 1 franciaágy - 90 Ron
- 4 -es szoba: 1 franciaágy - 90 Ron
- 5 -ös szoba: Apartman két franciaággyal - 140 Ron
- 6 -os szoba: 1 franciaágy és egy egyszemélyes ágy - 110 Ron
- 7 -es szoba: 1 franciaágy - 90 Ron
- 8 -as szoba: 1 franciaágy és egy egyszemélyes ágy - 110 Ron
- 9 -es szoba: - 1 egyszemélyes ágy - 60 Ron
Services: TV, Wireless Internet, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Szauna, Terasz, Medence, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Központi füttés, Jacuzzi, Hütőszekrény, Hajszáritó, Szállás,
Location: Borszék
 

  Roland panzió    
   
Place nr: 18
Rooms:
- 2 db 3 ágyas szoba.
- 2 apartman.
Services: TV, Parkirozó, Konyha, Tűzhely, Hütőszekrény, Erkély, Terasz, Mikrohullámsütő, Kertibútor, Hinta, Mosógép, Központi füttés, Nappali, Kávéfőző, Szállás,
Location: Borszék
 

 
 
 
 
 
 

  office@transylvaniatourism.ro | Tel: 0749-585285