Kezdőlap  Szálláshelyek  Települések  Ingatlanok  Események  Fotóalbum  Videógaléria  Webkamera  Kapcsolat 

  

   Bálványosfürdő

   Istvana panzió

   Borszék

   Muskátli panzió
   Nosztalgia panzió
   Emy ház
   Ágnes panzió
   Rózsa panzió
   Korona panzió
   Hóvirág panzió
   Roland panzió

   Csíkszereda

   Merkur Hotel
   Csillag Motel
   Bécsiszelet panzió
   Julius panzió

   Félixfürdő

   Gernyeszeg

   Grand Lion panzió

   Gyergyócsomafalva

   Borsika panzió

   Gyergyószentmiklós

   Laczkó Kuckó panzió

   Gyímesbükk

   Gyímesfelsőlok

   Gyímesközéplok

   Hargitafürdő

   Bella Vitae Panzió
   Márton panzió
   Hargita Menedékház
   Tirol Panzió
   Tófalvi panzió
   Albert panzió
   Bagolykő menedékház
   Uz Bencze menedékház
   Márton villa
   Mandala panzió
   Biró panzió
   Hargita villa
   Pókát panzió
   Ozon hotel
   Ilonka villa
   Balint villa
   Kopacz ház
   Csíki Panzió
    Vass villa
   Antal villa
   Szabó Tibor kulcsosházak
   Vera ház
   Tankó ház
   Csillag Motel
   Buzogány ház
   Ilu ház
   Eszti ház
   Gergely ház
   Sándor ház
   Fodor Vendégház

   Kovászna

   Május 1 fürdő

   Marosfő

   Maroshévíz

   Parajd

   Sóvirág panzió
   Alszegi vendégház
   Mária vendégház

   Sugásfürdő

   Szováta

   Tusnádfürdő

   Szudok Panzió
   Vártető Panzió
   Silex panzió
   Havasigyopár apartman
   Olt panzió
 
  Marosfő

Marosfő a Nagyhagymás (1793 m) déli eloterében, a Fekete-Rez (1538 m) lábánál fekvo hegyvidéki település, üdülofalu, amely a közelben eredo Maros forrásról kapta a nevét. A székely körvasút legmagasabb pontja az üdülotelepen 850 m. A 12-es országúton Csíkszeredától 45 Gyergyószentmiklóstól pedig 23 km-re települt. A székely körvasúton (a brassó-dédai vasútvonalon) is megközelítheto (az "Izvorul Muresului" vasútállomás). Marosfo út menti település (útifalu), s egyben hegyvidéki üdülotelep és ifjúsági táborhely. Alsó része az Alsó-Marosfo vagy Marosnyíre nevet viseli. Marosfo lakossága 1992-ben 801 fo volt, melybol magyar 471 fo, román 329. A vasútállomás a Vasút utcán közelítheto meg.

Az ereszkedoben levo Foút (12-es országút) mindvégig a Maros folyását követi, érintve a Tinkák utca és az Ölves utca elágazásait, majd a vasútvonal nagy kanyarában a Boták utca és a Marosnyír területét meghaladva átszeli a Maros vizét és a Papkert-rétje (Poiana Popii) területére fut be. A következo Maros-hídtól nyugatra a "Dupa Lunca" nevezetu természetvédelmi terület ritka növényvilága tekintheto meg (leírását lásd Vaslábnál).

Marosfo névadása természetes, ugyanis itt, a Fekete-Rez (1538 m - Benko Károly Marostonek nevezi) oldalában ered a Maros. A népi vagy köztudat a falu belterületén, a muúttól jobbra, a Geréces-teto lábánál (Gerécesalja) eredo, 866 m magasságban levo kis forrást, vízeret tartja a Maros forrásának, míg a tudományos közlemények a Meszes-patak (vagy Tikmony-patak) forrásvidékét jelölik meg a Maros tulajdonképpeni forrásának, mintegy 1350 m magasságban, a Fekete-Rez délnyugati oldalában. A kis Maros esése alig 5 m kilométerenként, majd a Tinkák (itt már felülcsapó malmot is hajt) után, a Feketerez-patak és a Csíkmagosa-patak felvétele után mocsaras, égerfás síksági szakasza következik a Gyergyói lokon, lapályon, egészen Gyergyóremetéig. Kisebb patakokat vesz fel, mint az Öles-patak - és itt a Marosdereka nevet viseli - Méh-patak. A Maros folyó teljes hossza 803 km, melybol Romániában 768, Hargita megyében 80 km hosszúságban folyik.

Marosfo a Maros és az Olt vízválasztóján, a Marosfoi-hágónak nevezett Geréces-nyereg hátán települt (a vendégfogadó mellett a nyereg magassága 890 m). A Csíki- és a Gyergyói-medencét összekapcsoló küszöb (ez a marosfoi vagy szentdomokosi küszöb) egyben a Gyergyói-havasok és a Hargita határát is jelöli, bár a küszöb Hargita feloli déli oldalán emelkedo a Geréces-teto (1126 m) még a kristályos vonulathoz tartozik, kristályos mészko alkotja. A hargitai vulkánkúpok elofutáraként a Csík-magosa (1154 m) zárja a marosfoi határt. A hegyi kaszálók virágos látványa kellemes sétára csábít, télen pedig síterepül kínálkozik a Geréces oldala. A vízválasztóra, a Marostetore a 12-es országút mentén juthatunk fel, a Csókok Üvere-patak (a Mély-patak jobb oldali mellékága) mentén.

Ifjúsági fürdotelep Ma az ország egyik legjelentosebb ifjúsági üdülohelye. Több évtizedes fennállása óta turisztikai ellátmányai jelentosen gyarapodtak. A téli sportok gyakori színhelye a közeli Gerécesalja (Gréces) nevezetu domboldal. Sífelvonója van.

Marosfon új római katolikus templom épült. A régi kápolna 1930-ban épült. A plébánia kertjében egy kis harangláb látható, melynek harangját Dr. Kurkó Alajos Olaszországból hozatta.

1999. november 14-én református kápolna ünnepélyes alapkoletételére került sor Marosfon.

Ugyancsak Marosfon egy ortodox templomot és kolostort avattak 1999-ben.
   Szallashelyek

 
 
 
 
 
 

  office@transylvaniatourism.ro | Tel: 0749-585285