Kezdőlap  Szálláshelyek  Települések  Ingatlanok  Események  Fotóalbum  Videógaléria  Webkamera  Kapcsolat 

  

   Bálványosfürdő

   Istvana panzió

   Borszék

   Muskátli panzió
   Nosztalgia panzió
   Emy ház
   Ágnes panzió
   Rózsa panzió
   Korona panzió
   Hóvirág panzió
   Roland panzió

   Csíkszereda

   Merkur Hotel
   Csillag Motel
   Bécsiszelet panzió
   Julius panzió

   Félixfürdő

   Gernyeszeg

   Grand Lion panzió

   Gyergyócsomafalva

   Borsika panzió

   Gyergyószentmiklós

   Laczkó Kuckó panzió

   Gyímesbükk

   Gyímesfelsőlok

   Gyímesközéplok

   Hargitafürdő

   Bella Vitae Panzió
   Márton panzió
   Hargita Menedékház
   Tirol Panzió
   Tófalvi panzió
   Albert panzió
   Bagolykő menedékház
   Uz Bencze menedékház
   Márton villa
   Mandala panzió
   Biró panzió
   Hargita villa
   Pókát panzió
   Ozon hotel
   Ilonka villa
   Balint villa
   Kopacz ház
   Csíki Panzió
    Vass villa
   Antal villa
   Szabó Tibor kulcsosházak
   Vera ház
   Tankó ház
   Csillag Motel
   Buzogány ház
   Ilu ház
   Eszti ház
   Gergely ház
   Sándor ház
   Fodor Vendégház

   Kovászna

   Május 1 fürdő

   Marosfő

   Maroshévíz

   Parajd

   Sóvirág panzió
   Alszegi vendégház
   Mária vendégház

   Sugásfürdő

   Szováta

   Tusnádfürdő

   Szudok Panzió
   Vártető Panzió
   Silex panzió
   Havasigyopár apartman
   Olt panzió
 
  Bálványosfürdő

Bálványosfürdő - Băile Balvanyos


Magashegyi fürdő- és üdülőhely a Bodoki-hegység, a Csomád-hegytömb és a Torjai-hegység találkozásánál 770 és 940 m tengerszint fölötti magasságban. Körös-körül erdővel borított hegycsúcsok övezik, és mivel a vidék mélyében vulkanikus és üledékes kőzetek váltogatják egymást, a feltörő széndioxid és kénhidrogén, egy sor, változatos ásványvízforrás keletkezését segítette elő.
A mai Bálványosfürdő három régi, egykoron működő fürdőtelep összeolvadásából keletkezett. A legrégebbi a Bálványosi-hágón fekvő egykori Torjai-Büdös volt (a „büdös” szó, a Székelyföldön mindenütt a kénhidrogén jellegzetes kotlóstojás szagára utal). Az 1895-ben létrejött Csiszár-fürdő alapítójáról, Csiszár Dénesről kapta a nevét. A harmadik fürdő a Vár-hegy lábánál feküdt, és régi neve Várpadi-feredő volt. Ez Transzilvánia-fürdő néven vonult be a köztudatba, mivel a két világháború között a Transilvania Bank vásárolta meg.
A XIX. század utolsó harmadában a Vár-patak völgyében alakult meg az első magyar szénsavpalackozó üzem, ami a Büdös-barlang széndioxid-gázát palackozta. 1916-ig működött, akkor felgyújtották a bevonuló román katonák.
Az elmúlt száz esztendő során a vidék Délkelet-Erdély egyik leghíresebb gyógyfürdőjévé és üdülőhelyévé fejlődött, de sajnos napjainkban az egykoron pezsgő fürdőélet már a múltba veszett, a fürdőmedencék romosan, elhagyatottan várják sorsuk jobbra fordulását.
Bálványos-vára
A vidék egyik kora középkori vára, építését a XI-XII. századra teszik. A XIV. században már az Apor család birtokolta, akik valószínűleg királyi adományként kapták. Állítólag ősi várukba rejtőzve áldoztak pogány kori bálványaiknak, és csak Béla király tudta őket a kersztény hitre téríteni.
A belső-tornyos, szabálytalan alaprajzú várak közé tartozik. A hegy legmagasabb pontján (1041 m) található öregtorony épült legrégebben, ezt követte a belső, majd a külső várfal. Feltételezések szerint a belső fal IV. Béla idejében (1235), míg a külső IV. László uralkodása idején, 1272-1290 között épült.
Egyetlen négyszögű tornyának romjairól káprázatos kilátás nyílik az alatta elhelyezkedő fürdőhelyre. A 20 m magas öregtorony az 1970-es földrengés alkalmával omlott le, és kapta mai, csonka formáját.
A torjai Büdös-barlang
"A bérc oldalán, fenn a magasban ásít egy sziklaodú, félredűlt gúlák képezikóriás kapuját, májszínű, rozsdaveres sziklák, fekete erekkel. Hanem a barlang száda körül sárgán van zománcozva szikla és padmaly; mint a penész úgy lepi be a halványsárga nyirok az egész környéket. S a bejárat előtt hullámzani látszik a lég, mint a délibáb, a kövek táncolni látszanak, az örökké nyitott kapu reszket és a föld maga libeg-lobog. Itt van a pokol tornáca." Jókai Mór
A "pokol tornáca" a Büdös-hegy déli oldalában, 1052 méter magasságban található. A 14 méter hosszú üreg nem természetes módon jött létre, hanem egy régi kénbánya felhagyott tárnája. A kén kitermelése valamikor a 12 km távolságban található Torja kiváltsága volt, ezt fejedelmi kiváltságlevelek is igazolják. Később a Büdös-barlang a torjai Apor bárók tuljadonába került. 1892-ben Apor Gábor a barlangot faragott kövekkel kifalaztatta és ajtót is csináltatott rá, amelyet csak a nap kiszabott órájában nyitottak ki állandó felügyelet mellett. Az első világháború után a barlang -a környező fürdőteleppel együtt- a tüdőszanatórium tulajdonába került, és rendszeres használata rövidesen megszűnt.
A barlang jelenleg nyitva áll a látogatók előtt, és természetes mofettaként működik. Bejárati részét feltöltötték, két oldalt padokat helyezetek el a gázfürdőzők részére. Falait sárga kénréteg borítja, ami egyben a gáz szintjét is jelzi. A barlanghoz a piros ponttal jelzett turistaösvényen lehet feljutni, amely a központi szállodától indul.
Figyelem! A gáz szintje alá kerülni tilos, mert halált okozhat!!!
A barlang Európa legnagyobb kénhidrogénes mofettája, ahonnan naponta mintegy 6000 m3, majdnem tiszta széndioxid gáz illan el a környék levegőjében. Ezzel megelőzi Nyugat-Európa hasonló hírességét, a nápolyi Kutya-barlangot.
Az innen kiömlő gázzal működött a századforduló éveiben az első magyar szénsavsűrítő gyár.
Gyógyfürdők és borvízforrások
Bálványosfürdő legtöbb forrása és fürdőmedencéje a Csiszári részen alakult ki, mint például az iker Timsós- és Csokoládé-fürdő, a Vallató-fürdő, a Borvíz strand és a Hammas-fürdő. Mára mind tönkrementek, a Zsófia- és a Mogyorós-források vize elapadt. Mofettája is romos állapotban van.
Ugyanez a helyzet Várpadon is, ahol a borvizes strand szintén nem működik. Egyetlen megmaradt forrása az Ibolya-forrás.
Az 1989-es romániai rendszerváltást követő alapvető gazdasági változások miatt a Csiszár- és Transzilvánia-fürdő kezelőbázisai beszüntették működésüket. A Torjai-Büdös romjain épült, korszerűsített Best Western gyógyszállóban modern gyógykezelő bázis működik, és állandó orvosi szolgálat van. Meleg borvízfürdő, mofetta, fizikoterápiás és gyógyszeres kezelés áll a betegek rendelkezésére. A környéken még megvannak a régi gyógyséta-ösvények, és a gyógyszálló fölötti Büdös-hegy oldalában levő Büdös-barlangot is igénybe lehet venni.
Gyógyjavallatok
Vegyi összetételük miatt a vizek ivókúraként gyomor- és bélbántalmak kezelésére kiválóak, a száraz gázfürdőkkel, az ún. mofettákkal együtt a szív- és érrendszeri bántalmakban szenvedők gyógyulását segíthetik elő.
Egyéb látnivalók a környéken
A torjai Büdös-barlangtól pár méterre egy másik, enyhén záptojás szagú kőfülke tátong. Ettől kb. 150 méterre, a kék ponttal jelzett turistaösvény mentén található a Timsós-barlang, melynek falára nemcsak sárga kénkristályok rakódtak le, hanem apró, fehér timsókristályok is kicsapódtak. A barlang szélessége 2,7 méter, magassága a bejáratnál 1,5 méter.
Innen a kék ponttal jelzett ösvényen továbbhaladva a Madártemetőhöz jutunk. Ez nem más, mint egy beszakadt kénbánya-tárna mélyedése, mely színültig tele van kénes-széndioxid gázzal. Az alacsonyan repülő madarak, ha a gáz szintje alá ereszkednek, holtan hullanak alá. Kisemlősök, gyakran őzek tetemét is lehet itt látni.
A Madártemetőtől pár méterre mély árok tátong a sziklafalak között, ami egy barlangban folytatódik. A Gyilkos-barlang ez, ami hasonlít a Büdös-barlanghoz csak sokkal veszélyesebb, mivel itt nem jelzi sárga kénlerakódás a gyilkos gáz szintjét. A Büdös-hegy barlangjai között ez a legnagyobb. A barlangban a gáz szintje magas a bejáratnál felhalmozódott törmelékgát miatt.

A barlangtól bozótos területen, alig kivehető ösvényen lehet eljutni a Buffogóhoz, ami nem más, mint egy savanyúvizes feltörésekben gazdag, 1 hektár kiterjedésű ingóláp, ahol ritka maradványnövények élnek. A védetté nyilvánított övezetben él a keskenylevelű gyapjúsás, a kereklevelű harmatfű, a tőzegrozmaring, a mámorka, a szibériai hamuvirág és néhány ritka mohafaj.
A Büdös-hegy délkeleti oldalában, a központi szállodától lefelé haladó műút első nagy hajtűkanyarjában, található a piros háromszöggel jelzett turistaösvény kezdete, amely kb. 80 méter megtétele után egy kis tisztásra érkezik. Itt apró, hamuszínű vagy fehéres, savanykás ízű források bugyognak szerteszét. Két kis fagerendás fürdőmedence is található itt, az Apor- és a Timsós-fürdők tönkrement maradványai. A források és a medencék vize nemcsak timsót tartalmaz, hanem kis mennyiségben szabad kénsavat (vitriolt) is. Ez azért jelentős, mert szabad kénsavat ezen kívül csak Észak-Amerikában, a Rio Vinaigre vizében, Új Granada meleg forrásaiban, valamint Jáva szigetén találtak, de Európában Bálványosfürdőn kívül sehol!
Jelzett turistaösvények:
Kék kereszt: Bálványos - Csiszár-fürdő - Csoma-puszta - Begyenkő-barlang - Bálványos
Menetidő: 5 óra
Sárga pont: Bálványosfürdő - Ibolya-forrás - Bálványos vára
Menetidő: 1 óra
Piros pont: Bálványos - Szemvíz - Vitriolos-fürdő - Hotel Best Western
Menetidő: 1 óra
Piros pont: Hotel Best Western -Torjai Büdös-barlang - Hotel Best Western körút
Menetidő: 1,5 óra
Kék pont: Hotel Best Western - Gyilkos-barlang - Madártemető - Buffogó - Bálványosfürdő
Menetidő: 5 óra
Sárga kereszt: Hotel Best Western - Szent Anna-tó
Menetidő: 2 óra
   Szallashelyek

  Istvana panzió    
   
Place nr: 19
Rooms:
- 3 db háromágyas szoba.
- 5 db kétágyas szoba.
Services: Telefon, TV, Wireless Internet, Parkirozó, Tűzhely, Vendéglő, Hütőszekrény, Erkély, Bár, Terasz, Kertibútor, Szállás,
Location: Bálványosfürdő
 

 
 
 
 
 
 

  office@transylvaniatourism.ro | Tel: 0749-585285